MATERIALEN
Biologisch Katoen; kun je dat eten?
Bij het woord biologisch denk je waarschijnlijk aan een paprika of courgette en niet meteen aan een jurk. Toch zijn er veel stofjes die ook als biologisch worden aangemerkt. En dat is eigenlijk heel logisch. Wil je nu eindelijk eens weten waarom dat zo is? Lees dan maar even mee.
Biologisch katoen en milieu
Biologisch katoen is beter voor het milieu. Er wordt gebruik gemaakt van NIET –genetisch gemodificeerde planten, waardoor er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van giftige bestrijdingsmiddelen of bevruchtingsmiddelen.
Het waterverbruik is ook aanzienlijk minder ten opzichte van regulier katoen; er is maar liefst 76% minder water nodig voor het verbouwen van biologisch katoen, omdat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van regenwater voor het groeien. De grond blijft vruchtbaar omdat er niet wordt gewerkt met de zogenaamde ‘monoteelt’ maar er wordt gewerkt met wisselwerking. Daarnaast verbruikt biologisch katoen 62% minder energie. Dit is een enorm verschil met regulier katoen omdat regulier katoen bekend staat om zijn grote negatieve impact op het milieu.
Biologisch katoen en mensen
Je kunt je voorstellen dat alle giftige bestrijdingsmiddelen die bij reguliere katoen gebruikt worden, hun tol eisen op de gezondheid van de arbeiders en de mensen die in de omgeving wonen. De omstandigheden in de reguliere katoenindustrie zijn erbarmelijk. Daarnaast komen de giftige stoffen in het drinkwater van de mensen; wat gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Bij biologisch katoen gaat dit gelukkig anders!
Bij biologisch katoen :
– Wordt er geen gebruik gemaakt van kinderarbeid
– Ontvangen de boeren die aan het katoen werken een eerlijke behandeling
– Wordt er gelet op het welzijn van de andere arbeiders in het proces
Biologisch katoen en jouw gezondheid
Niet geheel onbelangrijk; het dragen van biologisch katoen heeft ook voordelen voor jou! Niet alleen kun je deze stof dragen in de wetenschap dat mens, dier en milieu ervoor ontzien zijn, het is ook nog eens beter voor je huid. Want zeg eerlijk; die gifstoffen kun je toch missen als kiespijn? Daarnaast voelt biologisch katoen veel zachter aan. Wedden dat je niet anders meer wilt?
BAMBOE; IS DAT NIET VOOR DE PANDA’S?
Laten we eerlijk zijn; bij het horen van het woord bamboe is er een grote kans dat je een aan panda denkt die aan een bamboestengel knabbelt. En anders doe je dat nu wel. Schattig gezicht hè? Die bamboesoort zouden we dus nooit gebruiken voor de kleding! De bamboe die de kledinglabels gebruiken is een andere bamboesoort de moso bamboe.
DE VOORDELEN VAN BAMBOE
- GEEN ONTBOSSING
Voor het verbouwen van veel gewassen vindt er ontbossing plaats. Dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor de dieren en de natuur in dat gebied. Bij bamboe is dat niet het geval en het dringt ontbossing zelfs terug! Deze grassoort groeit heel erg snel en heeft veel minder plaats nodig dan andere gewassen.
- GEEN GIFSTOFFEN BIJ BAMBOE
De gifstoffen die vaak gebruikt worden bij gewassen doden niet alleen de insecten op de gewassen, maar ze veroorzaken ook gezondheidsproblemen voor de mensen die werken tussen de gewassen. En deze gifstoffen kunnen ook in je huid dringen wanneer je de kleding op je huid draagt.Bij het verbouwen van bamboe hoeven er nauwelijks tot geen gifstoffen gebruikt te worden. Bamboe groeit al heel snel van zichzelf en door de anti-bacteriele werking van bamboe hebben insecten weinig kans.
- GEEN WATERVERSPILLING
Omdat bamboe zo sterk is, is er weinig water nodig om bamboe te laten groeien. Met natuurlijk regenwater groeit het gewas goed.
- DRAAGCOMFORT
Bamboe is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar het materiaal staat ook bekend om zijn draagcomfort. Het draagt heel zacht en het heeft een anti-bacteriele werking; waardoor je minder snel zult transpireren. Bij warme temperaturen houdt het het lichaam koel, terwijl de stof het lichaam licht verwarmt tijdens koudere dagen. Dat komt door de natuurlijke oorsprong.
WAT IS LINNEN?
Pak je zomergarderobe er maar eens bij! Er is een grote kans dat je dan een kledingstuk eruit pikt dat gemaakt is van linnen. Dat is ook niet zo vreemd; dit natuurproduct heeft veel voordelen. Lees je mee?
HOE MILIEUVRIENDELIJK IS LINNEN?
- Linnen is een natuurproduct
- Er zijn vrijwel geen pesticiden nodig voor het verbouwen van linnen
- Àlle gedeeltes van de plant worden gebruikt; er is dus geen verspilling
- Er wordt 5-20 keer minder water gebruikt dan voor de productie van andere stoffen
- Linnen is biologisch afbreekbaar
- Linnen is volledig recyclebaar
- Zeer lage ecologische afdruk
DRAAGCOMFORT LINNEN
- Linnen draagt heerlijk rijkelijk
- Linnen oogt zomers
- Linnen pluist niet
- Linnen verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer
- Linnen is ideaal voor mensen met een huidallergie
- Hoe vaker je het materiaal gebruikt; des te zachter en sterker het wordt. Bijzonder toch?
MAG LINNEN IN DE WASMACHINE?
Voor elk kledingstuk geldt dat het beter is om het niet te vaak in de wasmachine of droger te stoppen. Kijk eerst of je het uit kunt hangen en kijk of het mogelijk is om het kledingstuk met de hand te wassen. Is dat niet mogelijk? Houd dan deze zaken in de gaten:
- Was het op een lage temperatuur : max. 40 º .
- Gebruik milde zeepsoorten en geen bleekmiddelen
- Als je linnen wilt drogen in de droger; doe dit dan op een lage stand
WAT IS MODAL?
De laatste jaren zijn er een heleboel fijne innovatieve stoffen in opkomst gekomen. De stof modal hoort daar ook bij. Niet vreemd ook, als je de voordelen bekijkt die deze stof biedt. Hieronder vind je meer info over deze rijkelijke stof, die nog het meest weg heeft van zijde.
HOE MILIEUVRIENDELIJK IS MODAL?
Het materiaal wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen. Zo wordt ontbossing tegengegaan. Omdat de beukenbomen eenvoudig groeien en vrijwel de gehele boom kan worden gebruikt, is het proces erg efficient. Er is dan ook veel minder water nodig dan voor reguliere stoffen.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MODAL?
- Het voelt zacht en comfortabel aan
- Het valt mooi op het lichaam
- De kleur vervaagt niet
- Elastisch
- Ademend effect
- Milieuvriendelijke stof
- Eenvoudig te verzorgen
MAG MODAL IN DE WASMACHINE?
Modal is eenvoudig te onderhouden. Je kunt het wassen op 60 º. Op lage temperatuur kunnen kledingstukken van Modal in de droger; maar om de kleding zo lang mogelijk mooi te houden is het verstandig om je kleding niet vaak in de droogtrommel te drogen. Kledingstukken die gemaakt zijn van Modal mogen niét gebleekt worden!Let op: probeer kleding niet te vaak te wassen! Als het mogelijk is om de kledingstukken uit te hangen, of te reinigen via een handwas , dan is dat zeker aan te raden. Dat is beter voor de kleding, het milieu én je portemonnee.
WAT IS VISCOSE?
Viscose ( ook bekend onder de naam rayon) is een natuurlijke stof die gemaakt is uit de cellulose van katoen of hout. Qua look en feel heeft viscode veel weg van zijde. Viscose is echter diervriendelijker én milieuvriendelijker dan zijde. Dat is dan ook de reden dat je geen zijde aantreft op deze site, maar stoffen zoals viscose.
VOORDELEN VISCOSE
-Crueltyfree alternatief voor zijde
-Het draagt zacht en soepel
-Viscose houdt het lichaam koel
-Het absorbeert vocht zodat jij je er comfortabel in voelt
HOE WAS IK VISCOSE?
Viscose is een prachtige stof waar mooie kledingstukken mee gemaakt worden. Maar zoals bij elk kledingstuk, geldt ook voor viscose: was het niet te vaak én niet te heet. Je kunt het gewoon wassen, maar het is verstandig om deze tips in je achterhoofd te houden;
1. Was het op een lage temperatuur: tot 40º.
2. Let op: de eerste keer dat je het kledingstuk wast, kan het licht afgeven
3. Gebruik regulier wasmiddel en geen bleekmiddel
4. Strijken kan op de middelste stand
5. Laat viscose drogen aan de lucht en niet in een droger.
6. Denk aan het milieu! Vaak is uithangen of handwassen al genoeg om een schoon kledingstuk te krijgen.
KLEDING GEMAAKT VAN GERECYCLEDE MATERIALEN?
Stel; je wilt eerlijke mode maken én je wilt de plastic soep terugdringen? Of je wilt juist iets doen aan een overschot aan jeans? What to do? Juist! Je kiest voor gerecyclede materialen! Hieronder lees je welke materialen er allemaal gebruikt worden.
GERECYCLED DENIM
Er bestaat ongelooflijk veel ongedragen jeans op de wereld. Jammer natuurlijk; helemaal als we bedenken dat het produceren van jeans misschien nog wel het meest belastend voor het milieu is. Er zijn gelukkig ook ontwerpers die er bewust voor kiezen om deze jeans te recyclen en te vermalen tot een nieuwe grondstof.
GERECYCLED POLYESTER
Alhoewel het op het eerste oog misschien niet milieuvriendelijk lijkt om voor synthetische stoffen te kiezen, kan het toch juist een duurzame keuze zijn en kan het zelfs een oplossing zijn voor een groot probleem! Steeds vaker hoor je dat merken kiezen voor materialen gemaakt van afval uit zee of plastic flesjes afkomstig van andere plaatsen. Alhoewel er dan nog steeds sprake is van een synthetische stof, is het een geweldig duurzame keuze. Wegwerpplastic is enorm schadelijk voor de zeedieren en elke fles die gerecycled kan worden is er één.
WELKE VOORDELEN HEBBEN DEZE GERECYCLEDE STOFFEN?
– Ze bieden een oplossing voor een hardnekkig probleem (een overschot aan plastic, katoen of andere materialen )
– De energie die aangewend zou worden om nieuwe materialen te maken hoeft nu niet aangewend te worden
– De stoffen voelen heerlijk aan
– De stoffen hebben een fijne look
WAT IS VEGAN LEER?
Of je nu wel of niet vegan bent; je zult vast wel eens van vegan leer hebben gehoord. Toch is er veel verwarring over de materialen die gekwalificeerd worden als vegan . Hieronder vind je meer info over dit onderwerp.
WAT IS ER MIS MET LEER?
Leer is natuurlijk een mooi product om te zien. Het leed dat erachter schuilt is echter alles behalve mooi. Leer wordt als een verantwoord product gezien, terwijl het altijd een grote negatieve impact heeft op mens,dier en milieu. Lees zeker even dit artikel over de leerindustrie.
WELKE ALTERNATIEVEN ZIJN ER?
Er zijn talloze andere producten die gemaakt zijn zonder dierenleed. De vegan producten die dicht in de buurt komen van leer zijn hieronder opgesomd.
- PU .
PU ( polyurethaan) is imitatieleer dat heel erg op regulier leer lijkt. Pu is sterk,buigzaam en slijtvast. Dit materiaal gaat lang mee. Daarnaast is het waterproof. Het is een hoogwaardige en kostbare kunststof. Het is een veilig materiaal dat in verschillende vormen voorkomt.
- PVC (Polyvinylchloride)
Scheikundeliefhebbers opgelet! PVC is een veelvuldig toegepaste thermosplast die ontstaat na polymerisatie van het monomer vinylchloride. Met andere woorden: PVC is een vorm van kunststof. De basismaterialen zijn vaak polyester, katoen, nylon of rayon.
LOOK & FEEL
Niet van echt leer te onderscheiden. Door merken als Matt & Nat mainstream te maken, zullen mensen zien hoe mooi vegan leer kan zijn.
ONDERHOUD
De producten zijn heel eenvoudig te onderhouden. Ze zijn namelijk helemaal waterproof! En zit er een vlekje op? Met een natte doek maak je het in no time weer schoon.
HOE MILIEUVRIENDELIJK IS VEGAN LEER?
Ondanks het negatieve imago dat kunstleer heeft en het positieve imago dat ‘echt’ leer heeft, is de productie van kunsstof schoner dan de productie van het reguliere leer. Alhoewel er chemische stoffen gebruikt worden bij het vervaardigen van kunstleer is de impact die het op het milieu heeft lager dan de impact die de intensieve bioindustrie heeft op het milieu. Om ervoor te zorgen dat de huid van het dier lang goedblijft, moeten er heel veel chemicaliën gebruikt worden. Van nature zou de huid natuurlijk snel vergaan, omdat het een levend wezen was.
Ook de producten van vegan leer gaan lang mee en zij zijn veelal composteerbaar . Er zijn altijd verbeterpunten; maar door te kiezen voor vegan leer kunnen goede bedrijven het opnemen tegen de modegiganten die lak hebben aan elke vorm van welzijn voor mens, dier en milieu.
HOE ETHISCH IS VEGAN LEER?
– Er heeft geen dier voor hoeven sterven
– De energie van het vee/ de honden is bespaard gebleven
– De zware looitechnieken zijn uitgebleven
-De inhumane praktijken in de leerlooierijen zijn de mensen bespaard gebleven
WAT IS KAKOP?
Een nieuwkomer binnen de wereld van duurzame kleding is de stof kapok. En wat zijn we enthousiast over dit natuurlijke product! Kapok is een vezel die afkomstig is van de kapokboom, die je alleen in subtropische klimaten vindt. De vrucht van de boom wordt gedroogd en vervolgens tot vezels vermalen.
De stof kapok ken je misschien al als opvulmateriaal voor kussens. Door de luchtige en motwerende eigenschap is dit een ideaal materiaal voor hoofdkussens. Gelukkig is dit product zo lang onderzocht dat het nu ook mooi genoeg is om voor kleding te gebruiken.
HOE VOELT KAPOK?
Een leuke bijkomstigheid van duurzame kleding is het draagcomfort dat de natuurlijke stofjes bieden. Als je voor het eerst in aanraking komt met deze stoffen, zal het je ongetwijfeld opvallen hoe zacht en ademend deze materialen zijn. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van kapok.
– Het voelt heel zacht
– Het draagt licht op de huid
– Het is hypoallergeen
– Het werkt antibacterieel
– Het is erg ademend
– Het materiaal droogt snel
– Je hoeft het niet vaak te wassen
Natuurlijk is het geen fijn gevoel als een kledingstuk een negatieve impact op de aarde heeft, daarom kiest Wolf & Storm alleen voor stoffen die zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu.
Kapok is een erg milieuvriendelijke stof. Hieronder vind je wat feitjes over dit product.
– Door de zelfregulerende eigenschap van kapok, zijn er geen schadelijke groeimiddelen nodig
– Er zijn geen pesticiden nodig doordat de plant insecten afweert
– Kapok is composteerbaar
– Er is geen monocultuur nodig voor het verbouwen van kapok
– Kapok heeft in vergelijking met andere stoffen heel weinig water nodig
– Kapok is helemaal vegan
Kortom: een stof die bijdraagt aan verandering in de (mode)wereld! Bekijk alvast alle items die zijn gemaakt van kapok.